Hyväksytty perustamiskokouksessa 11.9.2002, merkitty yhdistysrekisteriin 12.2.2003.
Yhdistyksen nimi on Kokonaismaanpuolustus ry, ruotsiksi Totalförsvaret rf, ja sen kotipaikka on Helsinki. Yhdistyksen toiminta-alueena on koko maa. Kansainvälisessä kanssakäymisessä yhdistys voi käyttää myös epävirallista nimeä Finnish Society for Total Defence.
Yhdistys kuuluu jäsenenä Reserviläisliitto – Reservin Aliupseerien Liitto – Reservistförbundet – Reservundersofficersförbundet ry:hyn, jota näissä säännöissä kutsutaan liitoksi, ja Helsingin Seudun Reserviläispiiri ry:hyn, jota näissä säännöissä kutsutaan piiriksi.
Yhdistyksen tarkoituksena on:
Kokonaismaanpuolustuksella tarkoitetaan:
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi vastaanottaa avustuksia, lahjoituksia ja jälkisäädöksiä sekä toimeenpanna rahankeräyksiä ja arpajaisia. Yhdistys hankkii tarvittaessa toiminnalleen asianmukaisen luvan.
Yhdistys voi harjoittaa sellaista taloudellista toimintaa, joka muutoin välittömästi liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen taikka jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena.
Yhdistys voi omistaa ja hallita toimintaansa varten tarpeellista kiinteätä ja irtainta omaisuutta.
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi johtokunta yksimielisellä päätöksellään hyväksyä:
Yhdistyksen kannattajajäseneksi johtokunta voi hyväksyä jokaisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön tai säätiön, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja haluaa edistää yhdistyksen tarkoituksen toteuttamista.
Jäsen on vapaa yhdistyksen jäsenyydestä sen toimintavuoden lopusta, jonka aikana hän on johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle kirjallisesti taikka kokouksessa yhdistyksen pöytäkirjaan merkittäväksi ilmoittanut eroamisestaan.
Jäsenet suorittavat yhdistykselle kultakin toimintavuodelta jäsenmaksun, jonka suuruuden yhdistyksen syyskokous vahvistaa seuraavaksi kalenterivuodeksi varsinaisille jäsenille ja kannattajajäsenille erikseen.
Yhdistyksen tarkoitusperiä huomattavalla tavalla edistäneen henkilön voi yhdistyksen kokous johtokunnan esityksestä kutsua yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi. Kunniapuheenjohtajaksi voidaan kutsua vain yhdistyksen puheenjohtajana aiemmin toiminut henkilö. Kunniapuheenjohtajana voi olla vain yksi henkilö kerrallaan. Kunniajäsenten määrä ei saa kerrallaan olla kuin korkeintaan puolet (1/2) johtokunnan vahvuudesta. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsenet eivät suorita yhdistykselle jäsenmaksua.
Yhdistyksen johtokunta voi erottaa jäsenen, joka on:
Yhdistyksen johtokunta voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä, jos tämä on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta toimintavuoden loppuun mennessä.
Yhdistyksen hallituksena toimivaan johtokuntaan kuuluu puheenjohtaja sekä vähintään kaksi (2) ja enintään kuusitoista (16) muuta jäsentä. Johtokunnan jäseneksi voidaan valita ja johtokunnan jäsenenä voi toimia vain yhdistyksen jäsen. Johtokunnan puheenjohtaja ja muut jäsenet valitaan syyskokouksessa kahdeksi toimintavuodeksi kerrallaan siten, että vuosittain johtokunnan muista jäsenistä on puolet tai lähinnä puolet erovuorossa, ensimmäisellä kerralla arvan mukaan ja sen jälkeen vuorottain. Erovuorossa oleva voidaan valita uudestaan. Johtokunta valitsee keskuudestaan ensimmäisen ja toisen varapuheenjohtajan.
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai tämän ollessa estyneenä jommankumman varapuheenjohtajan kutsusta. Kokous on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai jompikumpi varapuheenjohtaja ja vähintään puolet (1/2) johtokunnan muista jäsenistä on läsnä. Kokouksesta on ilmoitettava johtokunnan jäsenille viimeistään kolmea (3) päivää ennen kokousta.
Johtokunnan kokouksessa tulee päätökseksi, jos ei muualla näissä säännöissä toisin määrätä tai laissa toisin säädetä, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee se mielipide, jota puheenjohtaja on kannattanut, suljetun lippuäänestyksen ratkaisee kuitenkin arpa. Vaaleissa tulevat valituiksi eniten ääniä saaneet. Jos valittavia on vain yksi, valituksi tulemiseen tarvitaan kuitenkin yli puolet annetuista äänistä. Jos äänet menevät tasan, vaaleissa ratkaisee arpa. Vaalit ja äänestykset toimitetaan suljetuin lipuin, jos joku äänivaltaisista jäsenistä sitä vaatii.
Johtokunnan tehtävänä on:
Yhdistyksen varsinaisia kokouksia ovat kevätkokous ja syyskokous, joiden ajan ja paikan määrää yhdistyksen johtokunta. Kevätkokous on pidettävä 1.3. ja 31.5. välisenä aikana ja syyskokous 1.9. ja 31.12. välisenä aikana. Yhdistyksen kotipaikan lisäksi yhdistyksen kokouksia voidaan pitää muillakin Suomen paikkakunnilla.
Yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai johtokunta siihen katsoo olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten kirjallisesti johtokunnalta vaatii.
Kutsu yhdistyksen kokouksiin toimitetaan kaikille jäsenille:
Kokouskutsu voidaan toimittaa edellä 1 momentin 1 kohdassa määrätyn tavan sijaan sähköpostitse kaikille niille jäsenille, jotka ovat yhdistyksen hallitukselle ilmoittaneet haluavansa kutsut yhdistyksen kokouksiin toimitettavan sähköpostitse yhdistykselle ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Kokouksesta on ilmoitettava viimeistään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta.
Yhdistyksen kokouksessa tulee päätökseksi, jos muualla näissä säännöissä ei toisin määrätä tai laissa toisin säädetä, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee se mielipide, jota puheenjohtaja on kannattanut, suljetun lippuäänestyksen ratkaisee kuitenkin arpa. Vaaleissa tulevat valituiksi eniten ääniä saaneet. Jos valittavia on vain yksi, valituksi tulemiseen tarvitaan kuitenkin yli puolet annetuista äänistä. Jos äänet menevät tasan, vaaleissa ratkaisee arpa. Vaalit ja äänestykset toimitetaan suljetuin lipuin, jos joku äänivaltaisista jäsenistä sitä vaatii. Kannattajajäsenellä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksessa. Jäsenellä, joka ei ole suorittanut jäsenmaksuvelvollisuuttaan ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa. Äänioikeus on varsinaisilla ja kunniajäsenillä sekä kunniapuheenjohtajalla. Päätöstä yhdistyksen kokouksessa ei saa tehdä yhdistyslain 23 §:ssä mainitussa ja muussa siihen verrattavassa asiassa, ellei asiaa ole mainittu kokouskutsussa.
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
Yhdistyksen toimintavuosi ja tilikausi on kalenterivuosi. Yhdistyksen tilinpäätöstä ja hallintoa koskeva aineisto on ennen tammikuun 31. päivää luovutettava tilintarkastajille, joiden tulee antaa tarkastuskertomuksensa johtokunnalle helmikuun kuluessa, mutta viimeistään kahta viikkoa ennen yhdistyksen kevätkokousta. Tilintarkastajille on varattava vähintään seitsemän (7) vuorokautta tilintarkastusta varten.
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja jompikumpi varapuheenjohtajista, heistä kaksi yhdessä tai joku heistä yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan taikka jonkun johtokunnan määräämän muun toimihenkilön kanssa.
Päätöksiin, jotka tarkoittavat näiden sääntöjen muuttamista, vaaditaan vähintään kolme neljäsosaa (3/4) yhdistyksen kokouksessa annetuista äänistä. Sääntömuutoksille on saatava liiton hallituksen hyväksyntä.
Päätöksiin, jotka tarkoittavat yhdistyksen purkamista, vaaditaan vähintään kolme neljäsosaa (3/4) yhdistyksen kokouksessa annetuista äänistä ja päätös on vahvistettava seuraavassa aikaisintaan kuukauden kuluttua pidettävässä yhdistyksen kokouksessa samanlaisella (3/4) ääntenenemmistöllä. Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, luovutetaan jäljelle jääneet varat Aliupseerien Huoltosäätiölle.
© 2002-2003 Kokonaismaanpuolustus ry